Gönderen Konu: gıda katkıları  (Okunma sayısı 891 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İlker Yılmaz

  • ilker
  • Member
  • N O S
  • *****
  • İleti: 2686
    • http://img2.imageshack.us/img2/8049/dddi.gif
  • *Adı soyadı : ilker
  • *Meslek: kimya mühendisi
  • *Yaş: 25
  • *Şehir: ankara
  • Araç Markası: Volkswagen
  • Araç Modeli: Diğer
  • Araç Rengi: havai mavi
  • Lpg Markası : atiker
  • Model Yılı: 1974
  • Yakıt Türü: LPG
gıda katkıları
« : 28.Ağu.2010 15:09:00 »
arkadaşlar okulda iken yaptığım derleme
dikkat etmek lazım yediklerimize ve içtiklerimize

GIDA KATKI MADDEDELERİ



Günümüzde hazır gıdaların pek çoğu birçok gıda katkı maddesi içermektedir. Bugün bilinen 2800 madde, gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Doğal, sentetik veya yarı sentetik olabilen gıda katkı maddeleri, gıdalarda raf ömrünü uzatmak, dayanıklılığı arttırmak, lezzeti kuvvetlendirmek, besleyici değeri arttırmak gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Gıdalara pek çok iyileştirici özellik kazandıran gıda katkı maddelerinin zararlı etkileri de olabilmektedir.      
Üreticilerin dikkat etmesi gereken nokta gerekli yasalar doğrultusunda hareket ederek gıda katkı maddelerini kullanmak ve bu kullanılan katkıların tüketici sağlığını etkilememesi için çalışmaktır. Ancak, gıda katkı maddeleri hakkında yanlış veya eksik bilgilendirilmelerinden ötürü tüketicilerin haklı birçok şüphe ve çekinceleri vardır. Gıda katkı maddeleri hakkında oluşmuş olan bu yanlış görüşlerin değiştirilebilmesi için tüketicilerin bilgilendirilmesi gerekir. Çünkü gıda katkı maddelerinin kullanımları her gün artmakta ve bunun yanında piyasadaki yeri de önemli ölçüde büyümektedir.

Renklendiriciler (E100 – E181)

E100#
Kurkumin Sarı-turuncu renklidirler. Kurcuma (turmeric). Bitkisinin kökünden elde edilirler. Yapay olarak da üretilebilirler. Peynirlerde, margarinlerde, fırında pişirilen tatlılarda ve balıklarda kullanılır.
E101#
Riboflavin, Riboflavin 5'fosfat ‘B2 Vitamini’ ve renklendiricidir. Yeşil sebzelerde, yumurta, süt, karaciğer ve böbrekte doğal olarak bulunur. Margarin ve peynir yapımında kullanılır.
E102
 Tartrazin FD&C* Yellow No.5. Astım krizine (FDA bunu Onaylamasa bile) ve çocuklarda ürtikere (kurdeşen) (FDA 10 000’de 1 olarak tahmin ediyor) neden olduğu bilinir.
Ayrıca tiroid tümörüyle de bağlantılıdır. Kromozomal hasar, ürtiker ve hiperaktifliğe neden olur. Tartrazin hassaslığı aspirin hassaslığıyla da bağlantılıdır. İçecekleri, tatlıları, reçelleri, tahılları, hafif yemekleri, konserve balıkları, hazır çorbaları renklendirmek için kullanılır.
Norveç ve Avusturya’da yasaklanmıştır.
E104
 Kinolin Sarısı FD&C Yellow No.10. Lipsticklerde, saç boyalarında, kolonyada ve ayrıca ilaç sanayisinde büyük oranda kullanılır. Dermatitie sebep olur. ABD ve Norveç’te yasaklanmıştır.
E107
 Sarı 7G Sarı renklidir. HACSG** kullanımından kaçınılmasını tavsiye eder. Astım hastalarında alerjik reaksiyona neden olur. Genellikle yumuşak içeceklerde kullanılır.
Avustralya ve ABD’de yasaklanmıştır.
E110#
Günbatımı Sarısı (Sunset yellow FCF Orange yellow) FD&C Yellow No.6. Tahıllarda, unlu mamullerde,  tatlılarda, hafif yemeklerde, dondurmada, içeceklerde ve konserve balıklarda kullanılır. Sentetiktir. Polaramine ve Ventolin şurup dahil olmak üzere birçok ilaçta da kullanılır. Ürtiker, rinit, burun akması, burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktiflik, böbrek tümörleri, kromozomal hasar, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma, sindirim güçlüğü, iştahsızlık gibi yan etkileri vardır. Hayvanlarda tümör oranlarını arttırdığı görülmüştür. Norveç’te Yasaklanmıştır.

E120#
Karmin, Karminik asit, Kosinal Kırmızı renklidir. Böceklerden yapılır. Nadiren kullanılır. HASCG kullanımından kaçınılmasını tavsiye eder.
E122
Azorubin, Karmoisin Kırmızı renklidir. Katrandan türetilmiştir. Astım hastalarında ve aspirine karşı hassas olan insanlarda kötü reaksiyonlara yol açabilir. Şekerlemeler, acıbadem kurabiyesi, jelatinli şekerlemeler kullanıldığı tipik ürünlerdir. İsveç, ABD, Avusturya ve Norveç’te yasaklanmıştır.
E123
Amarant FD&C Red No.2. Aynı isimdeki küçük otsu bitkiden türetilmiştir. Kek karışımlarında, meyve aromalı dolgulu şekerlerde, jelatinli şekerlemelerde kullanılır. Astım, egzama ve hiperaktiviteye neden olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı testlerde doğum anomalilerine ve ölü doğumlara sebep olduğu görülmüştür; kansere de yol açabilir. ABD, Rusya, Avusturya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
E124
Ponso 4R, Kosinal Red A FD&C Red No.4. Sentetiktir. Katran ve azo boyarmaddeden üretilir. Hayvanlarda kanserojen özellik göstermiştir. Astım hastalarında ve aspirine karşı hassas
olan insanlarda kötü reaksiyonlara neden olabilir. ABDve Norveç’te yasaklanmıştır.
E127
Eritrosin FD&C Red No.3. Kırmızı renklidir. Vişnelerde, konserve meyvelerde, krema karışımında, tatlılarda,  unlu mamullerde, hafif yiyeceklerde kullanılır. Işığa karşı hassalığa sebep olur. Tiroid hormonu seviyesini arttırarak hipertiroidizme yol açabilir. 1990 yılındaki bir çalışmada farelerde tiroid kanserine sebep olduğu ispatlanmıştır. Ocak 1990’da yasaklanmıştır ama FDA tarafından onaylanmamıştır. Norveç’te yasaklanmıştır.
E128
 Red  (Kırmızı) 2G Avustralya ve diğer birçok ülkede yasaklanmıştır.
E129
Alura Kırmızısı AC FD&C Red No.40. Turuncu-kırmızı renklidir. Tatlılarda, içeceklerde ve soslarda kullanılır. İlaç ve kozmetik sanayisinde de kullanılır. Sentetiktir. Zıt deney sonuçlarına göre güvenilir olmadığı düşünülen amarantın yerine kullanılmak üzere 1980’lerde ortaya çıkarılmıştır. Alura kırmızısı da farelerde kanserle bağlantılıdır. Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç’te yasaklanmıştır.
E131
Patent Blue (mavi) V Avustralya, ABD ve Norveç’te yasaklanmıştır.
E132#
İndigotin (İndigo Karmin) FD&C Blue No.2. Genelde tablet ve kapsüllere eklenir. Ayrıca dondurma, tatlılar, unlu mamuller, şekerlemeler ve bisküvilerde kullanılır. Sentetik katrandan türetilmiştir. Mide bulantısına, kusmalara, yüksek tansiyona, isiliğe, nefes darlığına ve diğer alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
E133
Brilliant Blue FCF (Parlak mavi FCF) FD&C Blue Dye No.1. Süt ürünlerinde, tatlılarda ve içeceklerde kullanılır. Genelde göllerde alüminyum veya amonyum tuzu halinde bulunur. Kansere, alerjik reaksiyonlara ve aşırı duyarlılığa sebep olabilir. Almanya, Fransa, Belçika gibi bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
E140
Klorofil Yeşil renklidir. Bütün bitkilerde doğal olarak bulunur. Yağlarda ve bazı sebze turşularında, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılır. Bilinen zararlı etkisi yoktur.
E141
Klorofilin bakır kompleksleri, Klorofilinler Yeşil renklidir. Bazı sebze turşuları vb. yiyeceklerde kullanılır. Bilinen zararlı etkisi yoktur.
E142
Asit parlak yeşil (Green S) Yeşil renklidir. Karandan türetilmiştir. Konserve bezelyelerde, kek karışımlarında, çeşitli reçeller, naneli jöleler ve soslarda kullanılır. Aşırı duyarlılığa neden olabilir. İsveç, ABD ve Norveç’te yasaklanmıştır.
E150(a)
Karamel Koyu kahverengi renklidir. İstiridye, hazır et ürünleri, soya fasulyesi, meyve ve hazır soslar, hazır çorbalar, kola, bira, viski, bisküvi ve turşularda kullanılır. HACSG kullanılmamasını tavsiye eder.
E150(b)
Kostik Sülfit Karamel Bkz. E150(a)
E150(c)
Amonya  Karamel Bkz. E150(a)
E150(d)
Sülfit Amonya Karamel Bkz. E150(a)
E151
Parlak Siyah BN, Siyah PN (Brilliant Black BN, Black PN) Mor renklidir. Bazı reçeller ve meyveli soslarda kullanılır. Domuzlarda yapılan denemelerde bağırsak kistlerinin oluşmasına neden olduğu görülmüştür. Aşırı duyarlılık ve sindirim sorunlarına sebep olur.
E153#
Karbon Siyahı, bitkisel Karbon Siyah renklidir. Çikolata kaplı yiyecekler, jelâtinli şekerlemeler ve meyan kökünde kullanılır. Avustralya’da sadece bitkisel kaynaklı olan çeşidine izin verilir. Bu maddeyle çok fazla temasta bulunan işçilerde deri kanserine neden olabilir. ABD’de yasaklanmıştır.
E154
Kahverengi FK (Brown PK) Sarı-kahverengi renklidir. Bazı fümeli balıklar, sosisler, şekerlemeler, bazı bisküvilerde bulunur. Kanser ve aşırı duyarlılığa neden olur. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
E160(a)#
Alfakaroten, Betakaroten, Gamakaroten (Doğal Karoten, Karışım Halinde) Sarı-turuncu renklidir. Doğal A vitamini kaynağıdır. Karaciğerde A vitaminine çevrilir. Sarı ve turuncu meyve ve sebzelerde ve özellikle havuçta bulunur. Margarinler, peynirler, kek, pasta, bisküvi çeşitleri, şekerlemeler, dondurulmuş pizza, paket puding karışımları vb.de kullanılır.
Güvenlidir.
E160(b)#
Annatto (Arnatto, Annato,Annotto Ekstrakt), bixin, norbixin Kırmızı renklidir. Bixa orellana isimli bir ağaçtan elde edilir. Vücut boyasıdır, sindirime yardımcı olarak kullanılır. Ayrıca margarinler, peynirler, kek, pasta, bisküvi çeşitleri, şekerlemeler, dondurulmuş pizza, paket puding karışımları vb.de kullanılır. Ürtikere neden olduğu bilinir; alerjik reaksiyonlara neden olabilir. HACSG kullanımından kaçınılmasını tavsiye eder.
E160(c)#
Kırmızıbiber özütü Kapsantin, Kapsorubin Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E160(d)#
Likopen Kırmızı renklidir. Domateste ve pembe greyfurtta bulunur. Kansere neden olma ihtimali vardır.
E160(e)#
Beta-apo-8'- karotenal (C 30) Turuncu renklidir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E160(f)#
Beta-apo-8'- karotenik asitin (C 30) atil esteri Turuncu renklidir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.

E161(b)
Xanthophylls (Ksantofiller) - Lutein Sarı renklidir. Bitkilerden elde edilir. Doğal bitki
pigmentlerinden üretilir. Yumurta ve tavuk yağında bulunmuştur (Tavuklara yem yoluyla yedirilebilmektedir).
E161(g)#
Xanthophylls (Ksantofiller)- Kantaksantin Sarı renklidir. Hayvan kaynaklı olduğu tahmin edilmektedir (retinol). Bu pigment bazı mantarlarda, kabuklularda, balıklarda ve flamingo tüylerinde bulunur.
E162
Pancar Kökü Kırmızısı, Betanin Pancardan elde edilen mor renkli katkıdır. Bilinen ters bir
etkisi yoktur.
E163
Antosiyaninler Mor renklidir. Doğal bitki pigmentlerinden elde edilir. Güvenli görünmektedir.
E170
Kalsiyum Karbonat Doğal mineral tuzudur. Kalsiyum katkısı ve sıkılaştırıcı madde olarak un, şekerlemeler, dondurmalar, diş macunları ve vitamin haplarında kullanılır. Bazen şarapların asit oranını düşürmek ve konserve sebze ve meyvelerin dayanıklılığını arttırmak için de kullanılır. Yüksek dozları zehirli etki yaratır.
E171
Titanyum Dioksit Beyaz renklidir. Diş macunlarında, şekerlemeler ve soslarda kullanılır. Mineral kaynaklıdır. Üzerinde çok az araştırma yapılmıştır.
E172
Demir Oksitler, Demir Hidroksitler Siyah, sarı, kırmızı renklidir. Som balığı, karides gibi bazı deniz ürünlerinde ve kakaolu ezmelerde kullanılır. Mineral pigmentlerden elde edilir. Yüksek dozları zehirli etki yaratır.
E173
Alüminyum Haplar ve bazı şekerlemelerde çok ender kullanılır. Zehirlidir ve aşırı duyarlılığa sebep olabilir. Metal kaynaklıdır. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
E174
Gümüş Rengi Haplar ve bazı şekerlemelerde çok ender kullanılır. Zehirlidir; cilt rengini değiştirebilir ve aşırı duyarlılığa neden olabilir. Metal kaynaklıdır. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
E175
Altın Haplar ve bazı şekerlemelerde çok ender kullanılır. Ender olarak alerjilere neden olabilir. Metal kaynaklıdır. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
E180
Rubin Pigmenti, Litholrubin BK Kırmızı renklidir. Bazı kaşar peynirlerinin dış yüzeylerinde bulunur. Aşırı duyarlılığa neden olabilir. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
E181
Tanen Asidi Alkolde arındırıcı ajan olarak kullanılır. Meşe ağacının ince dallarından ve meşe mazısından elde edilir. Doğada doğal olarak bulunur.
# Büyük olasılıkla veya kesin olarak hayvansal kaynaklı (çoğunlukla domuz) olan katkılar


Koruyucular (E200 – E297)

E200
Sorbik Asit Çilekten veya ketenden sentetik olarak elde edilebilir. Deri tahrişine neden olabilir.
E201
Sodyum Sorbat Bilinen ters bir etkisi yoktur.

E202
Potasyum Sorbat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E203
Kalsiyum Sorbat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E210#
Benzoik Asit Benzenkarboksilik asit, fenilkarboksilik asit. Alkollü içkilere, unlu mamullere, peynirlere, çikletlere, çeşnilere, dondurulmuş süt ürünlerine, hafif tatlılara, likörlere ve şeker ürünlerine katılır. Kozmetikte, antiseptik olarak öksürük şuruplarında ve antifugal olarak merhemlerde kullanılır. Astıma neden olabilir; ayrıca nörolojik düzensizliklere sebep olduğu ve sülfürbisülfitle (E222) reaksiyona girdiği bilinir. Çocuklarda hiperaktiviteye neden olduğu görülmüştür. Asya’daki bir tür ağacın reçinesi olan benzoinden elde edilir.
E211
Sodyum Benzoat Antiseptik, gıda koruyucu ve düşük kaliteli gıdalarda tat değiştirici olarak kullanılır. Alkolsüz portakallı içeceklerde yüksek miktarda, 250ml’de 25mg’a kadar bulunur; ayrıca süt ve et ürünlerinde, çeşnilerde, unlu mamullerde bulunur. Oral ilaçlarda kullanılır. İsiliğe ve astıma neden olduğu bilinir.
E212
Potasyum Benzoat Alerjisi olan insanlar kullanmamalıdır. Bkz. E210.
E213
Kalsiyum Benzoat Bkz. E212
E214
Etil p-Hidroksibenzoat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E215
Sodyum etil p- Hidroksibenzoat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E216
Propil p-Hidroksibenzoat Alerjiye neden olabilir.
E217
Sodyum Propil p- Hidroksibenzoat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E218
Metil p-Hidroksibenzoat Alerjik reaksiyonlara neden olabilir (genellikle deride meydana gelir).
E219
Sodyum Metil p- Hidroksibenzoat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E220
Sülfür Dioksit Katrandan elde edilir. Sülfür içeren bütün ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (ABD’de, FDA çiğ sebze ve meyvelerdeki sülfür kullanımını yasaklamıştır). Sülfür veya alçıtaşının yanmasıyla oluşur. Astım krizlerine neden olduğu bilinir. Böbrek fonksiyonu zayıf olan insanlarda metabolizma tarafından yakılması zordur; ayrıca B1 Vitamini kaybına neden olur. Bira, alkolsüz içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suları, likörler, şaraplar, sirke ve patates ürünleri tipik olarak kullanıldığı ürünlerdir.
E221
Sodyum Sülfit Taze portakal suyunda kullanılan dekontamine (kirliliği önleyici) ajandır. Bkz. E220.
E222
Sodyum Hidrojen Sülfit Bkz. E 220
E223
Sodyum Metabisülfit İyileştirici ajandır. Bkz. E220

E224
Potasyum Metabisülfit Bkz. E220
E225
Potasyum Sülfit Bkz. E220
E226
Kalsiyum Sülfit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E227
Kalsiyum Hidrojen Sülfit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaktır.
E228
Potasyum Hidrojen Sülfit Bkz. E220
E230
Bifenil, Difenil Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır. Tarımsal faaliyetlerde kullanılabilir. Turunçgillerde kullanımı tipik bir örnektir.
E231
Ortofenil Fenol Tarımsal amaçlı kullanılır. Tipik olarak kullanıldığı ürünler armut, havuç, şeftali, erik, patates, turunçgiller, ananas, domates, biber, kiraz ve nektaridir. Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E232
Sodyum Ortofenil Fenol Bkz. E231
E233
Tiabendazol Tarımsal amaçlı kullanılır. Kullanıldığı tipik ürünler elma, armut, patates, muz, mantar, et ve süttür. Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E234
Nisin Bakterilerden elde edilen bir antibiyotiktir. Birada, peynir ürünlerinde ve domates ezmesinde bulunur.
E235
Natamisin Bakterilerden türetilen bir küf tutucudur. Bazen candida adlı bakterinin neden olduğu mantar tedavisinde kullanılır. Mide bulantısı, kusma, anorexia, ishal ve deri tahrişine neden olabilir. Tipik ürünleri et ve peynirdir.
E236
Formik Asit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E237
Sodyum Format Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E238
Kalsiyum Format Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E239
Heksametilen Tetramin Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E249
Potasyum Nitrit Renk sabitleyici ve etlerde iyileştirici ajandır. Nitritler vücudun oksijen taşıma yeteneğini etkileyebilir; nefes darlığına, baş dönmesine ve baş ağrısına neden olabilir. Potansiyel
Kanserojendirler. Bebek küçük çocuklar için üretilen gıdalarda kullanımına izin verilmez.
E250
Sodyum Nitrit Hiperaktiviteye ve diğer bazı reaksiyonlara neden olabilir. Potansiyel kanserojendirler. Kullanımı birçok ülkede sınırlandırılmıştır. Nitrosamin oluşturmak üzere midede bazı kimyasallarla birleşebilir. HACSG kullanımından kaçınılmasını tavsiye eder.
E251
Sodyum Nitrat Nitrik asit üretiminde gübre olarak kullanılır. Fermente et ürünlerinde de kullanılır. Bkz. E250


E252#
Potasyum Nitrat Hayvansal ve bitkisel atıklardan üretilir. Barutlarda, patlayıcılarda ve gübrelerde kullanılır; ayrıca et ürünlerinin korunması amacıyla da kullanılır. Hiperaktivite ve diğer bazı reaksiyonlara sebep olabilir. Potansiyel kanserojendir. Birçok ülkede kullanımı sınırlandırılmıştır. Bkz. E249
E260
Asetik Asit Sirkenin hammaddesidir. Odun liflerinden sentetik olarak üretilir. Turşularda ve soslarda kullanılır.
E261
Potasyum Asetat Gıda asididir. Böbrek faaliyetleri zayıf olan insanlar bu katkıyı kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Yaygın olarak salça ve turşularda kullanılırlar.
E262
Sodyum Asetat, Sodyum Diasetat Gıda asididir. Asit düzenleyicidir. Turuncu renklidir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E263
Kalsiyum Asetat Asitliği düzenleyici bir gıda asididir. Alkol üretiminde yan üründür. Asetik asit (sirke) ve boya sabitleyici üretiminde kullanılır.
E264
Amonyum Asetat Mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.
E270#
Laktik Asit Asitliği düzenleyici bir gıda asididir. Patates, mısır nişastası ve şeker pekmezindeki karbonhidratların ısıtılması ve fermantasyonu sonucu elde edilir. Bebeklerin metabolizması tarafından yakılması çok zordur. Tatlılarda, soslarda, alkolsüz içeceklerde, bebek mamalarında ve şekerlemelerde kullanılır.
E280
Propionik Asit Bütün propionatların migrenle ilgisi olduğu düşünülür. Propionatlar fermente gıdalarda, insan terinde doğal olarak bulunur; ayrıca ticari olarak etilen ve karbonmonoksit ya da propionaldehit veya doğalgazdan türetilir. Genelde ekmek ve unlu mamullerde kullanılır.
E281
Sodyum Propionat Migrene neden olabilir. Un ürünleri tipik kullanımına örnektir.
E282
Kalsiyum Propionat Bkz. E281
E283
Potasyum Propionat Bkz. E281
E290
Karbondioksit Yakıt, soğutucu, kireç üretiminde elde edilir. Alkol etkisini arttırır. Tipik ürünleri şarap, alkolsüz içecekler ve şekerlemelerdir.
E296
Malik Asit Meyvelerden veya sentetik olarak elde edilebilirler. Bebekler ve küçük çocuklarda kullanımından kaçınılmalıdır.
E297
Fumarik Asit Fumaria ve özellikle F.officianalis türü bitkiden veya glikoz fermantasyonuyla üretilir. Alkolsüz içeceklerde ve kek karışımlarında tat verici, asitlendirici veya antioksidan olarak kullanılır.
# Büyük olasılıkla veya kesin olarak hayvansal kaynaklı (çoğunlukla domuz) olan katkılar





Asitlik düzenleyiciler, antioksidanlar (E300 – E385)

E300
Askorbik Asit C vitaminidir. Glikozdan sentetik olarak üretilebilir. Sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunur. Et, kahvaltılık tahıl, dondurulmuş balık ve şarap gibi çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılır.
E301
Sodyum Askorbat C vitamininin sodyum tuzudur.
E302
Kalsiyum Askorbat C vitaminidir. Kalsiyum oksalat taşlarının oluşumunu arttırabilir.
E303
Potasyum Askorbat C vitamininin potasyum tuzudur.
E304
Askorbil Palmitat, Askorbil Stearat (LAskorbil Palmitat) Askorbik asidin yağlı asit esterleridir, E300 ile aynı özelliklere sahiptirler.
E306, E307, E308, E309
Tokoferolce zenginleştirilmiş ekstrakt, dl-alfa tokoferol, gamatokoferol, deltatokoferol E vitaminidir. Soya, mısır gibi bitkisel yağlardan elde edilir. Dokulardaki yağlar ve yağ asitleri için antioksidan görevi görür. A vitaminini oksidasyondan korur. Margarinlerde ve salata soslarında kullanılır.
E310
Propil galat Yağ ürünlerinde bozulmayı önlemek için kullanılır. Meşe mazısından türetilmiştir. Midede veya deride tahrişe neden olabilir; kan hastalıkları ve metaemoglobinemiaya yol açma eğiliminden dolayı mazıların bebek mamaları ve küçük çocuklar için olan gıdalarda kullanılmasına izin verilmez. Sıvı yağlarda, margarinlerde, domuz yağı, salata soslarında ve bazen de paketlemede kullanılır.
E311
Oktil Gallat Bkz. E310
E312
Dodesil Gallat Bkz. E310
E317
Eritorbik Asit Sükrozdan elde edilir.
E318
Sodyum Eritorbat E317’den elde edilir.
E319
Tersiyer Butilhidrokinon (TBHQ), Petrol bazlıdır. HACSG kullanımından kaçınılmasını tavsiye eder. Mide bulantısı, kusma ve sayıklamaya neden olabilir. 5g’lık bir dozunun ölümcül olduğu düşünülür. Tipik kullanım örnekleri sıvı yağlar ve margarinlerdir.
E320
Butillendirilmiş Hidroksi Anisol (BHA) Petrol türevidir. Oksidasyona bağlı bozulmayı geciktirici
maddedir. Sıvı yağlarda, margarinlerde, çikletlerde, fındıkta, hazır patates ürünlerinde ve polietilen gıda ambalajlarında kullanılır. Bebek mamalarında kullanımına izin verilmez.
Bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir, hiperaktiviteye yol açabilir. Kanserojen ve estrojenik etkileri olduğuna dair ciddi şüpheler vardır. 1958’de Japonya’da yasaklanmıştır, UK’de resmi komiteler BHS’nın yasaklamasını istemişlerdir; fakat sanayi gereksinimi olduğu gerekçesiyle yasaklanamamıştır. McDonalds BHT’yi 1986’dan beri kullanmamaktadır. Bkz. Butil Bileşikleri.
E321
Butillendirilmiş Hidroksi Toluen (BHT) Petrol türevidir. Bkz. E320

E322#
Soya Lesitin Soya fasulyesinden türetilen emülgatördür. Bitkisel veya hayvansal kaynaklı olabilir. Yumurta sarısı ve yer fıstığında bulunur. Zehirli değildir ancak aşırı dozda alımı mideyi bozabilir. İştahsızlığa ve aşırı terlemeye neden olabilir. Margarin, çikolata, mayonez ve süt tozunda yağ kombinasyonlarının oluşmasını sağlar. Bitkisel kaynaklı olanı seçilmelidir.
E325#
Sodyum Laktat Sütten (laktik asitten) türetilmiştir. Laktoza karşı hassas olan küçük çocuklarda yan etkiler görülebilir
E326#
Potasyum Laktat Bkz. E325
E327#
Kalsiyum Laktat Bkz. E325
E328#
Amonyum Laktat Bkz. E325
E329#
Magnezyum Laktat Bkz. E325
E330
Sitrik Asit Gıda asididir. Turunçgillerden elde edilir. Bisküvilerde, konserve balıklarda, peynir ve işlenmiş peynir ürünlerinde, bebek mamalarında, kek ve çorba karışımlarında, çavdar ekmeğinde, alkolsüz içeceklerde, meyve sularında ve fermente et ürünlerinde kullanılır.
E331
Sodyum Sitrat Gıda asididir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E332
Potasyum Sitrat Gıda asididir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E333
Kalsiyum Sitrat Gıda asididir. Düşük dozlarda kullanıldığında bilinen ters bir etkisi yoktur.
E334
Tartarik Asit Gıda asididir. Olgunlaşmamış meyvelerden veya üzüm suyundan elde edilir. Düşük dozlarda kullanıldığında bilinen ters bir etkisi yoktur.
E335
Sodyum Tartarat Gıda asididir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E336
Potasyum Tartarat Gıda asididir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E337
Sodyum Potasyum Tartarat Gıda asididir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E338
Fosforik Asit Fosfat cevherinden türetilmiş bir gıda asididir. Peynir ürünlerinde kullanılır. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E339
Sodyum Fosfat Mineral tuzudur. Tekstilde boyalarda gevşetici ve sıkılaştırıcı ajan olarak kullanılır. Yüksek dozda alımı kalsiyum/fosfor dengesini bozar.
E340
Potasyum Fosfat Bkz. E339
E341#
Kalsiyum Fosfat Kayalarda ve kemikte bulunan bir mineral tuzudur. İlaçlarda antasid olarak ve ojelerde parlatıcı ajan olarak kullanılır.
E343
Magnezyum Fosfat Tuzlarda topaklanmayı önleyici ajan olarak kullanılan bir temel mineraldir.
E350
Sodyum Malatlar Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E351
Potasyum Malat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E352
Kalsiyum Malatlar Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E353
Metatartarik Asit Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E354
Kalsiyum Tartarat Güvenli olduğu düşünülmektedir.
E355
Adipik Asit Adipose kökünden türeyen bir gıda asididir. Şişmanlıkla ilgisi olabilir.
E357
Potasyum Adipat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E363
Suksinik Asit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E365
Sodyum Fumarat Gıda asididir. Fumarik asit tuzudur. Fumaria ve özellikle F.officianalis türü bitkiden türetilmiştir.
E366
Potasyum Fumarat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E367
Kalsiyum Fumarat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E370
1,4-Heptonolakton Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E375
Niasin B3 vitaminidir. Fasulye, bezelye ve diğer bazı sebzelerde, süt, yumurta, et ve balıkta doğal olarak bulunur. Günlük 1000 mg’ı aşan dozda alındığında karaciğerde hasara, şeker hastalığına, gastrite, göz bozukluklarına ve gut hastalığına yol açtığı bilinir. Kanda yüksek oranda ürik asit miktarına neden olabilir. Düşük miktarları özellikle aç karnına alındığında kızarmaya, baş ve karın ağrısına neden olur.
E380
Tri-amonyum Sitrat Karaciğer ve pankreas fonksiyonlarına engel olabilir.
# Büyük olasılıkla veya kesin olarak hayvansal kaynaklı (çoğunlukla domuz) olan katkılar

Kıvam arttırıcılar, stabilizörler, emülgatörler (E400 - E495)

E400
Aljinik Asit Yoğunlaştırıcı ve sebzesel yapıştırıcı olarak kullanılır. Deniz yosunundan elde edilir. Krema karışımlarında, meyve sularında, tatlandırılmış sütlerde, yoğurtlarda kullanılmaktadır. Düşük dozlarda kullanımında ters bir etkisi bilinmemektedir. Yüksek dozlarda kullanıldığı takdirde bazı besinlerin absorbsiyonlarını engellemektedir.
E401
Sodyum Aljinat Bkz. E400
E402
Potasyum Aljinat Bkz. E400
E403
Amonyum Aljinat Bkz. E400
E404
Kalsiyum Aljinat Bkz. E400


E405
Propilen Glikol Aljinat Yoğunlaştırıcı ve sebzesel yapıştırıcı olarak kullanılır. Petrolden elde edilir.
E406
Agar Yoğunlaştırıcı ve sebzesel yapıştırıcı olarak kullanılır. Kırmızı deniz yosunlarından elde edilirler. Bazen müshil olarak kullanılırlar. Dondurmada ve bazı hazır et ürünlerinde bulunur.
E407
Karragenan Kırmızı deniz yosunundan ekstrakte edilen bir liftir. Eğer kullanılacak ürüne etilen oksitte eklenmişse karragenan bunla birleşerek zehirli hale gelmektedir. Böylece kansere neden olmaktadır. Çünkü etilen klorhidrinler oluşmaktadır. Bunlar yüksek kanserojen maddelerdir. Bu aynı zamanda zehirlenme tehlikesine, ülsere de eden olmaktadır. Karragenanlar gıda katkıları olarak kullanımına izin verilmemektedir.
E410
Keçi Boynuzu (Locust Bean) Gamı Carob veya keçiboynuzu ağacı Ceratonia siliqua’den elde edilir. Lolipoplarda, meyve sularında, bazı esanslarda, bazı un ürünlerinde, mayonez, salça, soslarda, likörlerde kullanılır. Sık sık kafeinli, çikolatalı gıdalarda kullanılır.
Kolesterolü düşürücü etki gösterebilir.
E412
Guar Gam Hindistan orijinli Cyamoposis tetragonolobus’un tohumlarından elde edilir. US’de büyük baş hayvanlar beslemede kullanılır. Mide bulantısına, mide gazına ve kramplara neden olabilir. Kolestrolü düşürücü etki gösterebilir.
E413
Kitre (Taragakant) Gamı Astragalus gummifer ağacının reçinesinden elde edilir. Gıdalarda, burun açıcı solüsyonlar içeren ilaçlarda, tabletlerde kullanılır. Ayrıca kozmetikte de kullanılır; fakat alerjiye de neden olabilir.
E414
Gam Arabik Acacia Sengal besisuyundan elde edilir. Sindirim sistemi tarafından kolayca parçalanabilir. Alerjiye neden olabilir.
E415
Ksantan Gam Bakterili mısır şekerinden elde edilir.
E416
Karaya Gam Sterculia urens ağacından elde edilir. Genellikle Carob (E410) ile birlikte kullanılır. Dondurmada, kremalarda, tatlılarda kullanılır. Alerjiye neden olabilir.
E417
Tara Gam Tara çalılarından elde edilir. Ekvator’da, Peru’da ve Kenya’da Caesalpinia Spinosa yetişir.
E420
Sorbitol Suni tatlandırıcıdır. Rutubet giderici etki de gösterir. Çilek, kiraz gibi meyvelerden alınan glikozlardan elde edilirler. Ayrıca özel olarak sentezlenebilirler. Lolipoplarda, kurutulmuş meyvelerde, hamur işlerinde, şekerlemelerde, düşük kalorili gıdalarda, farmakolojik şuruplarda, optik hazır ilaçlarda kullanılabilir. Ayrıca bu katkı kozmetikte yaygın olarak kullanılan 7. koruma maddesidir. Bebek mamalarında veya küçük çocuk gıdalarında kullanımına izin verilmemektedir.
Mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
E421
Mannitol Suni tatlandırıcıdır. Rutubet giderici etki de gösterir. Deniz yosunundan elde edilir. Alerjik etki gösterebilir. Bebeklerde kullanımına izin verilmemektedir. Çünkü ishal yapıcı etki gösterebilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma gibi yan etkileri de olabilir. Düşük kalorili gıdalar tipik kullanımına örneklerdir.


E422#
Gliserol Suni tatlandırıcıdır. Rutubet giderici etki de gösterir. Yağlı renksiz alkoldür. Doğal yağların veya alkillerin dekompoze oluşları sonucu elde edilirler. Genellikle hayvan veya bitkisel yağlardan sabun yapımı sonucunda oluşan yan üründür. Diğer elde edilişleri: petrol ürünlerinden, bazen de propileden veya şekerin fermentasyonu sonucu elde edilebilirler. Sucuk ve ya peynirlerde esnek dış tabaka olarak, kurutulmuş meyvelerde, likör ve votkada kullanılırlar. Gliserin, DNA bozulmalarına (tümör gibi), ultraviyole ışınlara, radyasyona karşı etkilidir.
Yüksek dozlarda kullanıldığında baş ağrısına, susuzluğa, mide bulantısına, yüksek kan şekerine neden olabilir. Likör, şekerlemeler, kurutulmuş meyveler, düşük kalorili gıdalarda kullanılırlar.
E430#
Bilinmiyor. Bunlar bilinmeyen katkı maddeleridir. Hayvansal kaynaklı ve özellikle domuz yağı içerir. Dikkat edilmesi gerekir.
E431#
Polioksietilen Stearat Bilinmiyor
E432#
Polisorbat 20 Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E433#
Polisorbat 80 Emülgatördür. Hayvansal yağ asitlerinden elde edilirler. Sentetik tatlandırıcı, köpük önleyici ajan vb. katkılardır. Yağda çözünen maddelerin absorbsiyonlarını arttırıcı etki gösterebilirler.
E434#
Polisorbat 40 Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E435#
Polisorbat 60 Bkz. E433
E436#
Polisorbat 120 Bkz. E433
E440(a)
Pektin Elmaların yüzeylerinde doğal olarak oluşurlar. Salçalarda, reçellerde, jellerde yoğunlaştırıcı olarak kullanılırlar. Yüksek dozlarda kullanıldığında midede gaza veya rahatsızlıklara neden olabilirler.
E440(b)
Amide Edilmis Pektin Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E441#
Jelatin Alerjiye neden olabilir. E 220 içerebilir. Astımlılar ve sülfatlara alerjisi olanlar jelatin kullanmaktan kaçınmalıdırlar.
E442
Amonyum Fosfatlar Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E450
Difosfatlar Yüksek dozlarda alındığı takdirde kalsiyum/fosfat dengesini bozabilirler.
E460
Selüloz Topaklanmayı önleyici ajandır. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E461
Metil Selüloz Midede gaza, şişmelere, bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilirler.
E463
Hidroksipropil Selüloz Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E464
Hidroksipropil Metil Selüloz Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E465
Etil metil selüloz Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E466
Karboksi Metil Selüloz, Sodyum Karboksi Metil Selüloz Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E469
Sodyum Kaseinat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E470#
Yağ Asitleri Tuzu Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E471#
Yağ Asitlerinin Mono & di Gliseridleri Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E472#
Gliseridlerin Yağ Asitlerinin Esterleri Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E473#
Yağ Esterlerinin Sukroz Esterleri Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E474#
Sukrogliseridler Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E475#
Yağ Asitlerinin Poligliserol Esterleri Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E476#
Poligliserol Polinsinolat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E477#
Yağ Asitlerinin Propilen Glikol Esterleri Petrolden elde edilir. Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E478#
Bilinmiyor Bilinmiyor
E479(b)#
Yağ Asitlerinin Mono ve Digliseridleriyle Reaksiyona Girmis, Isıl İşlemle Okside Edilmiş
Soya Yağı.
E480
Diostil Sodyum Sülfosüksinat Hala üzerinde çalışılıyor.
E481#
Sodyum Stearoil-2- Laktilat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E482#
Kalsiyum Stearoil-2- Laktilat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E483#
Stearil Tartarat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E491#
Sorbitan Monostearat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E492#
Sorbitan Tristearat Yağda çözünen maddelerin absorbsiyonunu arttırabilir.
E493#
Sorbitan Monolaurat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E494#
Sorbitan Mono-Oleat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E495# Sorbitan Monopalmitat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
# Büyük olasılıkla veya kesin olarak hayvansal kaynaklı (çoğunlukla domuz) olan katkılar

pH düzenleyiciler, topaklanmayı önleyiciler (E500 – E585)

E500
Soydum Bikarbonat Düşük dozlarda kullanıldığı takdirde ters bir etkisi yoktur.
E501
Potasyum Karbonat Ters bir etkisi yoktur.
E503
Amonyum Karbonat Mukus tabakasını tahriş ederler.
E504
Magnezyum Karbonat Müshilde ve antasidte medikal olarak kullanılırlar.
E507
Hidroklorik Asit Düşük dozlarda güvenlidir.
E508
Potasyum Klorür Yüksek dozlarda kullanımı midede ülsere neden olur.
E509
Kalsiyum Klorür Tuzlu sudan elde edilir.
E510
Amonyum Klorür Özellikle karaciğer ve böbreklerinde sorun olan ya da bu organları zayıf olan insanlar kaçınmalıdır. Unlu ürünler kullanımına tipik örneklerdir.
E511
Magnezyum Klorür Magnezyum gerekli bir mineraldir.
E513
Sülfirik Asit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E514
Sodyum Sülfatlar Vücudun su dengesini bozabilir.
E515
Potasyum Sülfatlar Ters bir etkisi bilinmemektedir.
E516
Kalsiyum Sülfat Kireçtaşından elde edilir.
E518
Magnezyum Sülfat Müshil.
E519
Bakır Sülfat Gerekli bir mineraldir.
E524
Sodyum Hidroksit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E525
Potasyum Hidroksit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E526
Kalsiyum Hidroksit Düşük dozlarda ters bir etkisi yoktur.
E527
Amonyum Hidroksit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E528
Magnezyum Hidroksit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E529
Kalsiyum Oksit Düşük dozlarda kullanımı güvenlidir.
E530
Magnezyum Oksit Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E535
Sodyum Ferrosiyanit Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E536
Potasyum Ferrosiyanit Kömür gazı üretiminin bir ürünüdür. Düşük toksik özellik gösterir.
E540
Dikalsiyum Difosfat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E541 Sodyum Aluminyum Fosfat, Asidik Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E542#
Kemik Fosfat Kemiklerden elde edilirler. Süt tozu üretiminde kullanılırlar.
E544
Kalsiyum Polifosfatlar Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E545
Amonyum Polifosfatlar Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E551
Silikon Dioksit Gıdada kullanımında ters bir etkisi bilinmemektedir.
E552
Kalsiyum Silikat Kireçtaşından, diatomlu topraktan (diatomların silisli iskeleti, tek hücreli planktonlar) ve antisidlerden elde edilirler. Ters etkileri bilinmemektedir.
E553(a)
Magnezyum Silikatlar Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E553(b)
Talk Mide kanserine neden olmaktadır. Çikolata, şekerleme ve pirinç parlatma tipik kullanımına örneklerdir.
E554
Sodyum Aluminyum Silikat Tuzda, unda ve kurutulmuş süt yerine kullanılmaktadır. Aluminyumun hamilelerde plasental problemlere neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca Alzheimer hastalığına da neden olmaktadır.
E556
Kalsiyum Aluminyum Silikat Minerallerden elde edilirler. Süt tozlarında kullanılırlar.
Bkz. E554
E558
Bentonit Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E559
Aluminyum Silikat (Kaolin) Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E570#
Stearik Asit Hayvansal kökenli olma olasılığı yüksektir.
E572#
Magnezyum Stearat Gıdada kullanımında bilinen ters bir etkisi yoktur.
E575
Glukono Delta-Lakton Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E576
Sodyum Glukonat Kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E577
Potasyum Glukonat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E578
Kalsiyum Glukonat Bilinen ters bir etkisi yoktur.
E579
Ferroglukonat Renk tutucu ajandır. Glukoz ve demirden elde edilir. Zeytinyağında veya demir ilavelerinde kullanılır. Düşük dozlarda kullanımında güvenlidir.
E585
Ferrolaktat Bilinmiyor
# Büyük olasılıkla veya kesin olarak hayvansal kaynaklı (çoğunlukla domuz) olan katkılar

Aromalar, tat vericiler (E620 – E640)

E620#
Glutamik Asit Tatlandırıcıdır. Tuz yerine kullanılabilir. Hayvan ve bitkisel protein kökenli, ticari olarak bakterilerden elde edilirler. MSG (621) benzerleri bazı problemlere sebep olabilirler. Ergen gençler ve çocuklar için zararlı olabilir. Kaçınılması tavsiye edilir.
E621
Monosodyum Glutamat (MSG) Şeker pekmezinden üretilen bir tat arttırıcıdır; tuz yerine
kullanılır. Astımı olan insanlarda ters etkileri görülebilir. Bebek ve küçük çocuk mamalarında kullanımına izin verilmemektedir. Konserve sebzeler, konserve tonbalığı, salça, mayonez, sos ve birçok dondurulmuş gıdalarda kullanımı tipik örneklerdir.
E622
Monopotasyum Glutamat Mide bulantısına, kusmalara, ishal ve karın kramplarına neden olabilir. Düşük sodyum tuzu yerine kullanımı tipiktir.
E623
Kalsiyum Diglutamat Tuz yerine kullanılır. Ters etkileri henüz bilinmemektedir.
E624
Monoamonyum Glutamat Tuz yerine kullanılır. Ters etkileri henüz bilinmemektedir.
E625
Magnezyum Diglutamat Tuz yerine kullanılır. Ters etkileri henüz bilinmemektedir.
E626
Guanilik Asit Gut hastalığına neden olabilir.
E627
Disodyum Guanilat Sardalya veya maya özütünden ayrıştırılarak elde edilir. Gut hastalığına neden olabilir. Bebek ve küçük çocuk mamalarında kullanımına izin verilmemektedir.
E629
Kalsiyum Guanilat Gut hastalığına neden olabilir.
E631#
Disodyum İnosinat Et veya sardalyadan elde edilebilir. Gut hastalığına neden olabilir. Bebek ve küçük çocuk mamalarında kullanımına izin verilmemektedir.
E633
Kalsiyum İnosinat Gut hastalığına neden olabilir.
E635#
Disodyum 5'-Ribonükleotid Kaşıntılar olabilir; isilikler oluşmasına neden olabilir. İsilikler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Reaksiyonlar kullanılan doza bağlı ve gittikçe artan şekilde olabilir. Bazı insanlarda diğerlerine göre daha kolay etkili olabilirler. Tatlandırılmış cipsler, çabuk ve kolay hazırlanan şehriye ve hazır kekler kullanımına tipik örneklerdir. Kesinlikle kullanımından kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerde kullanımı yasaklanmıştır.
E636
Maltol Karaçam ağaçlarının kabuğundan, çam iğnesinden, hindiba odunundan, yağlardan ve kızartılmış arpadan elde edilirler. Yapay olarak da üretilebilirler.
E637
Etil Maltol Maltoldan elde edilir.
E640#
Glisin & Glisinin Sodyum Tuzları Bilinmiyor # Büyük olasılıkla veya kesin olarak hayvansal kaynaklı (çoğunlukla domuz) olan katkılar
# Büyük olasılıkla veya kesin olarak hayvansal kaynaklı (çoğunlukla domuz) olan katkılar

Diğer katkı maddeleri (E900 – E1520)
E900
Dimetil Polisiloksan Silikon yapılıdır.
E901#
Balmumu Parlatıcı ajandır. Meyveleri parlatmakta kullanılır. Genellikle alerjik reaksiyonlara neden olur.
E903
Karnauba Mumu Güney Amerika palmiyelerinden elde edilir. Kozmetikte, mürekkep yapımında ve meyve parlatmada kullanılır. Genellikle alerjik reaksiyonlara neden olur.
E904#
Şellak Böceklerden elde edilirler. Genellikle cilt tahrişine neden olurlar.
E905#
Parafinler, Mikrokristal Mum Yağların ve yağda çözünebilen vitaminlerin absorbsiyonu ile vücuda yerleşebilirler; hatta bağırsak kanserine neden olabilirler. Şekerlemelerde, maya üretiminde, vitamin tabletlerinde, kurutulmuş meyvelerde, çikolatalarda, pastalarda kullanılırlar.
E907#
Rafine Mikrokristal Mum Kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerden yasaklanmıştır.
E913#
Lanolin Koyunyününden elde edilmektedir.
E920#
L-Sistein Un iyileştirici ajandır. Hayvan tüyleri veya tavuk tüyünden elde edilir.
E921#
L-Sistin Bkz E920.
E924
Potasyum Bromat Fazla miktarda kullanıldığı takdirde mide bulantısı, kusma, ishal ve çeşitli ağrılara sebep olabilir. Un ürünleri kullanımına tipik örneklerdir.
E925
Klor Gıdaların besin değerini düşürürler. Bazı bölgelerde sular daha “sağlıklı” olması için klorlanırlar; fakat bu suların zehirli hale gelmelerine neden olur. Un ürünleri kullanımına tipik örneklerdir.
E926
Klor Dioksit Temel olarak bkz E 925
E927
Azodikarbonamid Kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bazı ülkelerden yasaklanmıştır.
E928
Benzoil Peroksit Rafine unların karotenoidlerini beyazlatması konusunda FDA tarafından onaylanmıştır. Astımlılar ve alerjisi olan insanlar bunu kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Bkz E210
E931
Nitrojen Dondurma ve vakumlu paketleme işlemlerinde kullanılır. Şimdilik kullanımının güvenli olduğu düşünülüyor.
E932
Azotlu Oksitler Az miktarda kullanımlarının güvenli olduğu düşünülüyor.
E950
Asesulfan Potasyum Bilinmiyor
E951#
Aspartam Suni tatlandırıcıdır. Birçok yan etkileri vardır. Bazı insanların aspartama karşı alerjileri vardır; bu insanlarda migren ağrılarına neden olur.
E952
Suksinik Asit ve Suksinik Asidin Sodyum-Kalsiyum Tuzları Suni tatlandırıcılardır. Migren ve başka reaksiyonlara neden olabilirler. Deneylerde farelerin testislerine ve embriyolarına zarar vermiştir. Kansere neden olduğu gerekçesiyle US ve UK’de yasaklanmıştır.
E954
Sakkarin ve Sakarinin Sodyum-Potasyum- Kalsiyum Tuzları Suni tatlandırıcılardır. Kanserojen olarak bilinen toluenden elde edilir. 1977’de US’de yasaklanmıştır; fakat “Bu ürünün kullanımı tehlikelidir, deneylerde laboratuar hayvanlarında kansere neden olan sakarin içermektedir.” şeklinde etiketleme başlayınca tekrar kullanımına izin verilmiştir.
E957
Taumatin Suni tatlandırıcıdır. Tropikal bir bitki olan Thaumococcus danielli ’den elde edilmektedir. Şarapları, ekmekleri ve meyveleri tatlandırmada kullanılır.
E965
Maltitol, Hidrojene Edilmiş Maltitol Glikoz Şurubu Nişastanın sindirici enzimlerle dekompoze edilmesi sonucu elde edilir. Şekerlemelerde, düşük kalorili gıdalarda, kurutulmuş meyvelerde, yüksek konsantrasyonlu müshillerde kullanılır.
E967
Ksilitol Ahudududa, erikte, salatada bulunur. Fakat ticari olarak odunun iç kısımlarından elde edilir. Deneylerde farelerde böbrek taşına, diüretik etkilere neden olmuştur. 1983’te JECFA tarafından bu testlerin insanlarla bağlantısı olmadığı açıklanmıştır. Farelerde bu etkiye “psikolojik rahatsızlıklar” ın neden olduğu açıklanmıştır. Düşük kalorili gıdalarda, karbonhidrat modifiyeli tatlılarda, dondurmalarda ve reçellerde kullanılır.
E999
Kullara Ekstrakt Köpükleme ajanı, emülgatör olarak kullanılır. Bir ağaç türü olan Quillaia Saponaria ‘den elde edilir. Bira ve sodada kullanılır. İyileştirici ve derideki fazla yağları azaltıcı etkileri vardır.
E1100#
Amilaz Küf mantarından ve domuz pankreasından elde edilir.
E1200
Polidekstroz Düşük dozlarda kullanıldığında güvenli olduğu düşünülmektedir.
E1201
Polivinilpirolidon Dağıtıcı ajan olarak kullanılır. Tabletleri kaplayıcı üst tabaka olarak kullanılabilir. Suni tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
E1202
Polivinilpolipirolidon Şaraplarda arıtıcı ajan olarak kullanılır. Renk verir ve kollaidal stabilizördür.
E1400-E1450
Nişasta Ters bir etkisi bilinmemektedir.
E1505
Trietil Asetat Vücutta oluşan alkolden elde edilir.
E1510
Etanol Alkoldür.
E1517,E1518#
Gliserol Asetatlar Gliserolden elde edilen rutubet giderici ve çözücü maddedir. US’de taze meyvelerin üstlerini kaplamada kullanılır.
E1520
Propilen Glikol Rutubet giderici, ıslatıcı, dağıtıcı ajandır. Petrol kökenlidir. Tadı güzel olduğu için çocuk ilaçlarında ve diğer ilaçlarda kullanımı yaygındır. Kremlerde, merhemlerde, kozmetikte, deodorantlarda ve saç ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Damardan verildiği takdirde ölümcül kalp ataklarına neden olabilir. Merkezi sinir sistemi depresyonlarına, kozmetik veya farmokolojik temas ile deri yanığına neden olabilir.
 # Büyük olasılıkla veya kesin olarak hayvansal kaynaklı (çoğunlukla domuz) olan katkılar
Muhtaç olduğun kudret,damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Gazi M.Kemâl ATATÜRK
20.10.1927
<a href="http://imageshack.us/a/img32/6168/chk.JPG" target="_blank" class="new_win">http://imageshack.us/a/img32/6168/chk.JPG</a>

Çevrimdışı Hakkı Özcan

  • Team OPEL
  • 6. Vites
  • ******
  • İleti: 2249
  • Vectra Sport ™
    • ANTİPORSCHE - OPEL VECTRA GLS 2.0 16V - BEYAZ
  • *Adı soyadı : Hakkı
  • *Yaş: 21
  • *Şehir: Ankara
  • Araç Markası: Opel
  • Araç Modeli: Vectra
  • Araç Rengi: Gümüş Gri
  • Model Yılı: 1998
  • Yakıt Türü: Benzin
Ynt: gıda katkıları
« Yanıtla #1 : 28.Ağu.2010 15:18:20 »
Teşekkürler ilker abi ;)

Neredeyse zararsız , katkısız gıda tüketmiyomuşuz  :sırıtan:

Çevrimdışı İlker Yılmaz

  • ilker
  • Member
  • N O S
  • *****
  • İleti: 2686
    • http://img2.imageshack.us/img2/8049/dddi.gif
  • *Adı soyadı : ilker
  • *Meslek: kimya mühendisi
  • *Yaş: 25
  • *Şehir: ankara
  • Araç Markası: Volkswagen
  • Araç Modeli: Diğer
  • Araç Rengi: havai mavi
  • Lpg Markası : atiker
  • Model Yılı: 1974
  • Yakıt Türü: LPG
Ynt: gıda katkıları
« Yanıtla #2 : 28.Ağu.2010 15:21:58 »
Teşekkürler ilker abi ;)

Neredeyse zararsız , katkısız gıda tüketmiyomuşuz  :sırıtan:
melesef öyle
kullandığın gıdalarda içndekilr kısmında kodları görürsen buradan aslında ne olduğunu anlarsın
tabi bi yerde bakmamak daha iyi
insanı paranoyak yapıyor bunlar :sırıtan:
Muhtaç olduğun kudret,damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Gazi M.Kemâl ATATÜRK
20.10.1927
<a href="http://imageshack.us/a/img32/6168/chk.JPG" target="_blank" class="new_win">http://imageshack.us/a/img32/6168/chk.JPG</a>

olgunay

  • Ziyaretçi
Ynt: gıda katkıları
« Yanıtla #3 : 28.Ağu.2010 16:02:15 »
paylaşım için teşekkürler Sağlığımıza zararlı kim bilir daha hangi etken maddeleri bize tükettirdiler bir zamanlar çernobil patlayınca vatandaşın biri ben çayı içiyorum hiç birşey yok diye milletin gözüne bak baka kandırmıştı... Siyanür olsa bize bişi olmaz onuda yeriz... yedirirlerrrr

Çevrimdışı Şenol Karabulut

  • ( karacaoglan61)
  • 5. Vites
  • *****
  • İleti: 1495
    • Karacaoglan 61 - 1998 1.6 ie TEMPRA ATEŞ KIRMIZI
  • *Adı soyadı : Karacaoglan61
  • *Meslek: tarım
  • *Yaş: 46
  • *Şehir: bursa/mustafakemalpa
  • Araç Markası: Fiat
  • Araç Modeli: Tempra 1.6ie / AC
  • Araç Rengi: ateşkırmızı
  • Lpg Markası : lavato
  • Model Yılı: 1998
  • Yakıt Türü: LPG
Ynt: gıda katkıları
« Yanıtla #4 : 28.Ağu.2010 19:37:39 »
 :teşekkür: :teşekkür: :ok:


Çevrimdışı Admin

  • Administrator
  • TURBO
  • ******
  • İleti: 19387
    • 1998 Tipo SLX MPİ - Gökyüzü Mavisi
  • *Adı soyadı : Mesut
  • *Yaş: 40
  • Araç Markası: Fiat
  • Araç Modeli: Bravo SX
  • Araç Rengi: Buz Gri
  • Lpg Markası : Düp Yok
  • Model Yılı: 2001
  • Yakıt Türü: Benzin
Ynt: gıda katkıları
« Yanıtla #5 : 28.Ağu.2010 21:20:54 »
teşekkürler.. ;) ;)
Volkswagen California


Çevrimdışı Mustafa Güler

  • Süper Moderator
  • TURBO
  • *****
  • İleti: 17192
    • Mustafa Güler - 2014 SEAT LEON 1.2TSI / BEYAZ
  • *Adı soyadı : Mustafa Güler
  • *Meslek: Muhasebe
  • *Yaş: 31
  • *Şehir: Bursa
  • Araç Markası: Seat
  • Araç Modeli: Leon
  • Araç Rengi: Beyaz
  • Model Yılı: 2014
  • Yakıt Türü: Benzin
Ynt: gıda katkıları
« Yanıtla #6 : 28.Ağu.2010 23:33:54 »
Paylaşım için  :teşekkür:

Geçen sene gıda sektöründe çalıştım ve ne yazıkki bu maddelerin birçoğu normal bir şekilde kullanılıyor. En çok kullanılan; aroma, kıvam artırıcı, strik asit, koruyucu ve renklendirici(gıda boyası). Bu 5 madde bu zamanda olmazsa olmaz olark nitelendiriliyor. Yediğimiz ve içtiğimiz bir çok üründe bu ürünler ne yazıkki bulunmakta ve normal bir şekilde tüketmekteyiz. ;(

Çevrimdışı undabah

  • Süper Moderatör
  • TURBO
  • *****
  • İleti: 15282
    • tipundabah
  • *Adı soyadı : Hakan
  • *Meslek: Şoför
  • *Yaş: 31
  • *Şehir: Başkent
  • Araç Markası: Fiat
  • Araç Modeli: Tipo 1.6ie / AC
  • Araç Rengi: Gökyüzü Mavisi
  • Lpg Markası : Atiker
  • Model Yılı: 1997
  • Yakıt Türü: LPG
Ynt: gıda katkıları
« Yanıtla #7 : 28.Ağu.2010 23:42:21 »
İlkokulu cidden kaliteli bir okulda okumuştum.
O zaman bize bu listeyi dağıtmışlardı ezberlerdik, meyve sularını falan dikkatle okurduk bunlardan olan var mı diye. Yanlış hatırlamıyorsam bunların yasak ve en tehlikeli olanları vardı onları ayrıca görmüştük  :ok:

Çevrimdışı Davut Bostancı

  • -Kareser-
  • Süper Moderatör
  • N O S
  • *****
  • İleti: 5051
  • Emekli SEDİCİ Pilotu
    • Kareser-1997 Tipo 2.0 16v Sedicivalvole Ateş Kırmızı
  • *Adı soyadı : Davut
  • *Meslek: Teknisyen
  • *Yaş: 35
  • *Şehir: Kocaeli-Karabük
  • Araç Markası: Diğer
  • Araç Modeli: Diğer
  • Model Yılı: 2020
  • Yakıt Türü: Benzin
Ynt: gıda katkıları
« Yanıtla #8 : 29.Ağu.2010 01:18:00 »
Teşekkürler  :ok: :ok: güzel bilgiler  ;)