Bizim araçlarda vuruntu sensörü olmadığı için, avans ayarı tam otomatik olmuyor. Avansa ihtiyaç olup olmadığına dair teşhiste bulunmak için Motoru kendiniz hissetmelisiniz. Eğer aracınızda rölantide vuruş sesi, titreklik vs. varsa, sebeplerinden birisi de aracınızın avans ayarının bozuk olması olabilir.
Malumunuz, Avans ayarı demek ateşlemenin pistonun pozisyonuna göre en uygun zamanda yapılmasını sağlamak demektir. Manifolda hava kaçağı sebebiyle olduğundan şüphelendiğim, motordaki silkintiyi halletmek için bujiler, buji kabloları vs. derken sıra geldi, bir de distributöre el atayım dedim.
Kendiniz de yapabilirsiniz problem yok. Çok basit bir cihaz. Buna rağmen ben yolum başka bir sebeple dükkanına düştüğü için benim elektikçi usta ile birlikte yaptım. Kendiniz yaparsanız kablo sıralamasını karıştırmamak için çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca kendinizin yapacağı avans ayarı bir kaç dereceyi geçmemelidir. Motorda ters çalışmaya sebep olabilirsiniz.
Eğer ayarı elektrikçiye yaptıracaksanız, aşağıdaki bilgileri mutlaka götürün, çünkü benim elektrikçi bu distibütörü ilk defa görmüş, temizlikten sonrasına dokunmak istemedi ve ayar kısmını tamamen kendim yaptım.
Bu ayar ve temizlik sonrası, benim piston burçlarından yada sibop kadehlerinden geldiğini sandığım vuruntu sesi anında gitti. Hangi ustaya gösterdiysem, sibop kadehlerinden demişti. Bu sebeble ben, kendi yaptığım sibop ayarı sonrasında arabayı bozduğumu sanıyordum. Kapağı tekrar açacağım diye canım sıkılıyordu. Bu sayede sesten kurtulmuş olduk.

Öncelikle distributor temizliği. İçeride toz toprak hatta koyun yünü bile çıktı. Ayrıca voltaj geçen yerlerde elektrop oksitlenmesi oluyor. Hepsini temizleyeceğiz. Bunlar malum. Ama hepsinden önemlisi tırnak aralıklarını ölçeceğiz. Bu çok önemli.

Kırmızı çizgi ile çevrelenen yerde ateşleme sensörü denilen iki adet tırnak üst üste geliyor. Bunların arasındaki mesafe 0,3 - 0,4 mm olması gerek. Benimki neredeyse birbirine değiyordu. 0,35mm yapıp bıraktım. Burada bir sentile ihtiyacınız olacak. Aşağıda çizim de var.

Yuarıdaki çizimde daha iyi görünüyor.
Temizlik ve ayardan sonra yerine takıyoruz. Önce içindeki beyaz proselen ve sonra diğer aksam takılıyor. Kablo sıralamasına dikkat edin. Sıralar karışırsa hapı yuttunuz.

Sıra geldi avans ayarına, aşağıda distribütorun sağında ve solunda görünen iki vida gevşetiliyor ve yavaşça sağa yada sola döndürülüyor. Ama ha, Çok değil en fazla 4 derece çevirmelisiniz. Çevirirken motoru dinleyerek sarsıntı ve titreşimin en az olduğu pozisyonu bulup somunları tekrar sıkıyoruz ve sabitliyoruz.

Bu işlem sonucunda benim sibop yada piston burcunda geliyor gibi görünen ses tamamen kesildi ve motor titreşimi de biraz azaldı. Manifold hava aldığı için sarsıntılı çalışıyor ama bu durumda bile motor titreşimi azaldı.
Normalde bu işin Lancia Tester cihaz ile yapılması gerek ama olmayınca böyle el yordamıyla da iş görüyoruz.
Benzer sorunu olan arkadaşlara tavsiye edilir.
Fatih arkadaşımız Teoman ustaya avans ayarı yaptırırken:





Teoman Usta Benim Avansımı Ayarlarken Bir Kaç Tane Fotoğraf Çekmiştim